Reklama
 
Blog | Petr Bouška

„Zlínská dohoda“ o registru smluv na sněmu KDU-ČSL

Hrstka naděje pro zákony Rekonstrukce státu uprostřed klání o biopaliva a nedůvěru vládě.

Registr smluv je nejodkládanějším zákonem ve sněmovně. Zatímco na Slovensku trvalo schválení 3 měsíce, u nás již 35 měsíců čekáme. Poslední měsíc jsme zažili několik nadějných okamžiků, že se konečně dostane do sněmovny na projednávání ve druhém čtení. Avšak, byl zařazen jako jeden z posledních bodů, nebo si těsně před jeho projednáváním vzal někdo přestávku. Rekonstrukce státu nechtěla nechat nic náhodě, a vyslala nás, občanské ambasadory, do Zlína na sněm KDU-ČSL, zeptat se klíčových osobností, jaký mají plán, aby byl registr konečně projednán ve středu 27. května. Jedná se totiž o jednu z posledních reálných šancí, aby registr smluv dopadl na tuto vládu, a ne až na tu další.

Na jaře tohoto roku se se sněmy politických stran roztrhl pytel. Na sněm ANO se Rekonstrukci státu po dlouhých diskuzích podařilo prosadit alespoň jednoho ambasadora, jak si můžete přečíst zde. Na sněmu STANu byli zástupci Rekonstrukce státu uvítáni s otevřenou náručí a v hojném počtu, jak si také můžete přečíst v blogu Adama Wichery. Oproti tomu, na sněm ČSSD byly připuštěny pouze letáky RS pro delegáty (report nenapsaly, překvapivě).  Naše zkušenost ukázala, že osobní komunikace s politiky během sněmů je velmi konstruktivní, pomůže prolomit ledy a dokázat, že nejsme jen partičkou mediálně si stěžujících aktivistů. Nýbrž, že nám jde o prosazení protikorupčních opatření a jsme připraveni pomoci s dojednáním kompromisů, a snad i schopni najít „řešení  na každý problém“. Jak nám k tomu řekl ministr Daniel Herman: „Je důležité spojit se v dobré věci“.

S odhodláním zvýšit naděje projednání registru smluv ve druhém čtení ve středu 27. května, jsme vyrazili na Moravu. Ne jako jiní VIP hosté černou limuzínou, ale rekonstrukčním „R FORCE ONE“. Ubytovali jsme se prozíravě ve stejném hotelu jako delegáti KDU-ČSL, což nám umožnilo navázat kontakt a pracovat na vzájemných sympatiích již v předvečer sněmu. Zbytek už byla jen příjemná zábava, tedy skoro. Měli jsme od KDU-ČSL vyhraněný čas a byli požádáni, jestli by nám nevadilo zdržovat se mimo jednací sál. Tak samozřejmě. Malý přešlap jsme si ale přeci jen neodpustili :-).

Reklama

Oproti sněmu ANO či STANu, kde jsme měli volný a časem neomezený pohyb, to byl docela sprint v kuloárech za ministrem či poslancem, který zrovna vyšel ze sálu a nebyl v obklopení televizních kamer. Toto omezení se však nakonec ukázalo jako výhoda, a umožnilo nám sympatizovat s mladými lidovci, a odchytávat příchozí hosty z jiných politických stran.

Naši akci jsme samozřejmě začali s Pavlem Bělobrádkem, kterého jsme vyzpovídali ohledně registru smluv a jeho středečním projednání. Ač nám sdělil, že je na programu spousta zákonů, věří že se registr projednat podaří: „Pokud nebudou ostatní dělat obstrukce a zdržovat, nevidím důvod pro nepřijetí registru do začátku prázdnin“. Setkali jsme se s ním během sněmu ještě jednou, abychom mu předali Encyklopedii registru smluv, a ujistili se o podpoře pro zařazení registru smluv na pořad schůze ve středu 27.května. Dostalo se nám přátelského ujištění s usměvem: „Určitě.“

Ministr Jurečka byl velice pobaven naší otázkou, zda si vezme registr smluv na Ministerstvo zemědělství, jak tvrdil na svém Twitteru.  Následoval dlouhý smích a komentář k absurdní situaci, kde si Ministerstvo vnitra s Ministerstvem místního rozvoje přehazují registr jak horkou bramboru, a nikdo se nechce starat o jeho provoz. Nicméně nás ujistil, že si na své ministrstvo vezme regist jen v krajním případě. Ministr Chovanec se, dle jeho názoru, registru nakonec ujme, a bude to ta nejlepší varianta. Na závěr naší diskuze jsme se ještě vrátili k otázce, jak zamezit obstrukcím a prosadit středeční projednání registru. Usměvavým hlasem nám řekl, že ty obstrukce vážně nechápe, že si ani nemyslí, že ti, kteří je dělají, by registr nechtěli, a že pevně věří, že už to ve středu vyjde.

Usměvavý brněnský senátor Zdeňek Papoušek nás vítal již z dálky, a ujistil nás o tom, že se pokusí v Senátu pomoci s rekonstručními zákony. Jeho kolega Čunek vyjádřil obavy ohledně administrativní zátěže registru smluv pro menší obce. Nicméně nás ujistil, že proti zákonu není, a doufá, že jsou jeho obavy zbytečné. To jsme samozřejmě s odkazem na Encyklopedii mohli jen potvrdit. Setkali jsme se i s několika dalšími poslanci, a u našeho stánku se zastavila spousta delegátů s otázkami ohledně rekonstrukčních zákonů, a my jim je s radosti poskytli, v ústní i písemné formě.

Předseda ODS Petr Fiala nás přišel navštívit přímo ke stánku. V krátké diskuzi si postěžoval, že mu na registru vadí právě sankce neplatnosti smlouvy v připadě jejího nezveřejnění. Karla Schwarzenberga, Janu Drápalovou i Petra Gazdíka jsme bohužel jen zahlédli v obklopení novinářů či jiných delegátů. Než jsme se k nim stačili dostat, odešli ze sněmu. Přitom snaha nechyběla. Za zastupujícím předsedou STANu, o jehož podpoře registru smluv nemáme nejmenší pochybnosti, jsme vyběhli v dešti do ulic Zlína, bohužel neůspěšně.

Celkově nám nálada v KDU-ČSL dala naději, že se věci ohledně registru smluv konečně posunou kupředu. Zbývalo zjistit pozici ANO a ČSSD. Začali jsme u Jaroslava Faltýnka, a to otázkou: „Dobrý den, jak se máte?“ Místopředseda ANO ihned pochopil kam tím směřujeme. Odpověděl slovy: „Špatně… po včerejšku. Já jsem věřil, že se nám to (registr smluv, pozn. autora) podaří projednat, že přerušíme biopaliva do středy. Už to vypadalo nadějně, ale pak si vzali pauzu…“ Požádali jsme poté o podporu v prosazení registru smluv, jako pevného bodu na začátek jednání ve středu, a byli ujištěni, že bude maximální.

Premiéra Bohuslava Sobotku jsme zachytli až na odchodu s otázkou na co jiného než na registr, že ano. Ujistil nás, že v koalici jsou domluveni na jeho podpoře. Podle předsedy vlády by měl být registr zařazen na program schůze jako pevný bod snad ve středu. A „Zlínská dohoda“ byla na světě. Při loučení a obligátní fotce na Facebook, jsme mu ješte věnovali knihu, která by neměla chybět v knihovně žádného dobrého poslance, a kterou si můžete přečíst na www.nejnejzakon.cz.

Během úterý jsme komunikovali my ambasadoři, i právníci Rekonstrukce státu, se všemi lídry koaličních stran, abychom se připomněli, a hlavně zvýšili šance, že bude dnes, 27. května, registr smluv opravdu projednán. Vypadá to nadějně. Avšak, až dnešek ukáže, jestli se to opravdu podaří. Překážek je ještě mnoho. Každopádně, naše účast na sněmu KDU-ČSL ve Zlíně napomohla zdůraznit důležitost registru smluv a stvrdit neformální „Zlínskou dohodou“ to, že koalice udělá maximum pro projednání registru smluv ve druhém čtení na této schůzi.

Jestli se to podaří, transparentnost smluv postoupí do nové éry tam, kde to vše začalo. Ve stejném městě, a to již roku 1923, byl Tomaš Baťa prvním starostou, který nařídil zveřejňování smluv. Bylo by tedy velmi symbolické, kdyby se díky „Zlínské dohodě“ podařilo posunout nejkrásnější zákon do třetího čtení.

 

Petr Bouška

Zuzana Kolaříková

Roman Kahaj

Ambasadoři Rekonstrukce státu